Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2012. január 26., csütörtök

A világ legöregebb cserepes növénye

Karácsony előtt vásároltam néhány könyvet (már megint!!!). Ezek közül egyik nemcsak hasznos, de igen szórakoztató olvasmány is. Talán írok majd róla bővebben a könyvekről szóló blogomban. Ez a kis, és nem is nagyon drága könyvecske néhány olyan botanikus illetve növényvadász rövid életrajzát mutatja be, akiknek mind botanikai, mind kertészeti szempontból igen sokat köszönhet – elsősorban az Egyesült Királyság, persze, na de azért mi is itt keletebbre, a kertészetileg kissé "elmaradottabb" tájakon.
Egyik ilyen vakmerő virágvadász volt Francis Masson, aki elsősorban Dél-Afrika növényvilágát kutatta éveken keresztül a XVIII. században. Ő hozta el nekünk az amarilliszt (Amaryllis belladonna), körülbelül 50 muskátli fajt, a fáklyaliliomot (Kniphofia), a régi menyasszonyok virágát, a kálát (Zantedeschia aethiopica), a szerelemvirágot (Agapanthus), lobéliákat, a papagájvirágot (Strelitzia reginae), kardvirágokat, cineráriákat, és még sok mást. Róla nevezték el a Massonia nemzetséget, amely egy szokatlan megjelenésű, de nagyon szép dél-afrikai származású növénycsoport.
ENCEPHALARTOS ALTENSTEINII
A KÉP A KEW GARDENS HONLAPJÁRÓL SZÁRMAZIK
És ez az ember küldött egy cikászfélét cserépben Angliába, amelynek neve Encephalartos altensteinii. A növény 1775-ben érkezett meg a Kew Gardens-ba. És ma is él! A könyv a világ legidősebb, a Kew Gardens oldala a világ EGYIK legidősebb cserepes növényének tartja.
Amit még a fent említett oldalon írnak róla:
az Encephalartos név görög eredetű, és azt jelenti: kenyér a fejben (vagy magyarabbul agyvelőkenyér?). Onnan ered ez a furcsa elnevezés, hogy a helyi bennszülöttek (hottentották) kiszedték a törzs belét, és két hónapra elásták, aztán parázson sült kenyeret készítettek belőle. A két hónapos föld alatti pihenő arra szolgált, hogy a bélben lévő mérgező anyagok elbomoljanak. Csak azt tudnám, hogy jöttek rá erre a trükkre!
Ahogy a képen látom, valószínűleg már elég nagy cserépre van szüksége, de a növény egészségesnek látszik. A föld feletti mérete állítólag 4,23 m. Évente körülbelül 2,5 centit nő. Egyetlenegyszer termett egy tobozt (mert a látszat ellenére fenyőféle).
Masson úr feltehetőleg nagyon örülne, ha látná.

Nincsenek megjegyzések: