Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. január 26., csütörtök

A világ legöregebb cserepes növénye

Karácsony előtt vásároltam néhány könyvet (már megint!!!). Ezek közül egyik nemcsak hasznos, de igen szórakoztató olvasmány is. Talán írok majd róla bővebben a könyvekről szóló blogomban. Ez a kis, és nem is nagyon drága könyvecske néhány olyan botanikus illetve növényvadász rövid életrajzát mutatja be, akiknek mind botanikai, mind kertészeti szempontból igen sokat köszönhet – elsősorban az Egyesült Királyság, persze, na de azért mi is itt keletebbre, a kertészetileg kissé "elmaradottabb" tájakon.
Egyik ilyen vakmerő virágvadász volt Francis Masson, aki elsősorban Dél-Afrika növényvilágát kutatta éveken keresztül a XVIII. században. Ő hozta el nekünk az amarilliszt (Amaryllis belladonna), körülbelül 50 muskátli fajt, a fáklyaliliomot (Kniphofia), a régi menyasszonyok virágát, a kálát (Zantedeschia aethiopica), a szerelemvirágot (Agapanthus), lobéliákat, a papagájvirágot (Strelitzia reginae), kardvirágokat, cineráriákat, és még sok mást. Róla nevezték el a Massonia nemzetséget, amely egy szokatlan megjelenésű, de nagyon szép dél-afrikai származású növénycsoport.
ENCEPHALARTOS ALTENSTEINII
A KÉP A KEW GARDENS HONLAPJÁRÓL SZÁRMAZIK
És ez az ember küldött egy cikászfélét cserépben Angliába, amelynek neve Encephalartos altensteinii. A növény 1775-ben érkezett meg a Kew Gardens-ba. És ma is él! A könyv a világ legidősebb, a Kew Gardens oldala a világ EGYIK legidősebb cserepes növényének tartja.
Amit még a fent említett oldalon írnak róla:
az Encephalartos név görög eredetű, és azt jelenti: kenyér a fejben (vagy magyarabbul agyvelőkenyér?). Onnan ered ez a furcsa elnevezés, hogy a helyi bennszülöttek (hottentották) kiszedték a törzs belét, és két hónapra elásták, aztán parázson sült kenyeret készítettek belőle. A két hónapos föld alatti pihenő arra szolgált, hogy a bélben lévő mérgező anyagok elbomoljanak. Csak azt tudnám, hogy jöttek rá erre a trükkre!
Ahogy a képen látom, valószínűleg már elég nagy cserépre van szüksége, de a növény egészségesnek látszik. A föld feletti mérete állítólag 4,23 m. Évente körülbelül 2,5 centit nő. Egyetlenegyszer termett egy tobozt (mert a látszat ellenére fenyőféle).
Masson úr feltehetőleg nagyon örülne, ha látná.

Nincsenek megjegyzések: