Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. március 2., péntek

Bimbók és rügyek 2012

A múltkori egész napos havazást egész éjszakás olvadás követte. Reggelre a meleg és a szél teljesen felnyalta még a régebbről ittragadt hókupacokat is. 

A két legsürgősebb tennivalót elvégeztem: a Lewisiákat és a Pleione gumókat átültettem, és most elkezdődik kedvenc tavaszi tevékenységeim egyike: a bimbók és rügyek tanulmányozása és fotózása a kertünkben.

(Aki nem tudná: ebben a témában már az előző években is tettem fel képeket. Jobboldalt, az Erről írtam már rovatban meg lehet találni Bimbók és rügyek címszó alatt)

A kankalinok téli rügyeiből születik lassan az új élet. És milyen gyönyörű!

PRIMULA FARINOSA – LISZTES KANKALIN

PRIMULA FRONDOSA

A mésztufa darabban, amit Brno-ban vettünk tavaly kemény cseh koronákért, sajnos nem minden kőtörőfű boldog. Ez a kis királyné már nem hiszem, hogy életre kel:

SAXIFRAGA 'SISSI'
Társa állapota valamivel biztatóbb, mert a levélrózsák csúcsa zöld. Talán össze is szedi magát a tavasz folyamán, ha nem jön nagyon gyorsan a kánikula:

SAXIFRAGA ANDERSONII
A harmadik viszont, a cukrász alkotásról elnevezett sziklalakó úgy tűnik, megtalálta itt a helyét:

SAXIFRAGA 'PEACH MELBA'

Legközelebb majd azt is elmesélem, hogy honnan és mi módon bújt elő az álruhás nagyherceg (avagy: hogy lett egy hölgyből úr), egyelőre most a nyíladozó virágait szeretném megmutatni:

SAXIFRAGA X PETRASCHII 'GROSSER PRINZ'

És végül, de nem utolsó sorban az egyik magról nevelgetett amerikai májvirág. Nem tudom még, mi lesz ebből, csak reménykedem, hogy virág, hiszen egyrészt már harmadik éves, másrészt ez a kis jóltáplált rügyecske olyan kövér, mint egy virágrügy:

HEPATICA AMERICANA
Az szól csak ellene az okfejtésemnek, hogy közeli rokona, a hazai májvirágunk már elkezdett nyílni, méghozzá olyan rövid száron, amilyent eddig még nem is láttam:

HEPATICA NOBILIS

Folytatjuk!


4 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Még hogy 'Peach Melba', egytől egyig marcipánnak nézem őket. Máskülönben hogy lehetne ennyi virág ilyenkor odakinn?

Józsa Kata írta...

Igen, az a legelképesztőbb, hogy alig néhány fok van odakint 0 fölött, ezek meg láthatóan napról napra fejlődnek. Különben még én is azt hinném, hogy marcipánból vannak.

Nyözö írta...

Nagyon szépek. Én meg kezdek aggódni a kankalinjainkért. Már jó két héttel el vannak maradva, még egyetlen egy sem törte át az avart, de a tüdőfüvek is csendben vannak... Lehet ezek a téli rügyek nem viselték ezt a száraz, tartósan -10 fok alatti telet? Szomorú tavasz lesz a sárga barátaim nélkül... :(

Józsa Kata írta...

Nem kell értük aggódni! Vasárnap Dömörkapunál voltunk, egyetlen tüdőfű merészkedett még csak elő, és egy helyen láttuk a kankalin levélkéit kikandikálni az avarból. Pedig ott aztán van belőlük bőven. Csak a februári fagy – és persze a szárazság is – késleltette őket kicsit, szerintem, de most aztán jönnek majd gyorsan.