Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. január 18., szerda

A karácsonyi kaktusz esete


Büszkén mutogattam néhány hete a fehér virágú karácsonyi kaktuszt, és azzal is eldicsekedtem, hogy sikerült elérni, ne dobja le a bimbóit. 
Hát most elmondhatom, hogy túl hamar ittam a medve bőrére, mert az az egy virág nyílt ki, az összes többi bimbó lepottyant. Igaz, nem gyorsan. Szép lassan, néhány hét alatt, egyenként. Nagy vigasz, mondhatom.

Azt hiszem, az a bűnöm, hogy amikor már elkezdett kinyílni az első virág, úgy gondoltam, én győztem, és áthoztam a nappaliba, hiszen itt tartózkodunk legtöbbet, itt látjuk leginkább. Csakhogy itt melegebb van, és a fényviszonyok is másak. Most hát kiderült, hogy ez egy olyan növény, amely nem hajlandó kompromisszumokra. 
Emlékszem gyerekkoromból egy hatalmas karácsonyi kaktuszra, amely a lépcsőházban függött egy nagy kosárban. Télen-nyáron, éjjel-nappal, mindig ugyanott, senki nem mozgatta, nem vitte be a lakásba, nem is tudom, kié volt. És minden évben bőségesen virágzott.
Valamikor novemberben is láttam egy termetes példányt egy ismerősnél, tele bimbóval. Ő sem mozgatja-forgatja, teszi-veszi a nagy ládát a hűvös ablakpárkányról sehova, és megbízhatóan virágzik minden télen.

A Zygocactus truncatus (vagy Schlumbergera truncata) virágzását az őszi hőmérséklet csökkenés és a nappalok rövidülése idézi elő. A kettő közül állítólag egyik feltétel is elég, de egyikre mindenképpen szükség van, ahhoz, hogy virágozzon. Nekem már volt régebben, nyaranta az erkélyen tartottam, egészen november közepéig-végéig, addigra szépen berakódott bimbóval. Aztán amikor behoztam a lakásba, a bimbók nagy része lehullt.


A növényházi dísznövények termesztéséről szóló szakkönyv szerint nem annyira szigorúan rövidnappalos, mint mondjuk a mikulásvirág, amelynél egy esti lámpagyújtás vagy utcai fény is megakadályozza/késlelteti a virágképződést. Ezt bizonyítja az is, hogy ismerősöm a lakásban tartja, ahol este ég a villany, és vígan virágzik.
Mi hát a teendő? Azt tervezem, hogy abban a szobában fogom tartani télen-nyáron, amelyet csak gyengén fűtünk. Itt az esti világítás is kevesebb. Mind a hőmérséklet csökkenés, mind a nappalok rövidülése érezhető lesz a növény számára – remélem. Esetleg, ha már a virágok nagy része kinyílt, akkor egy-egy különleges napra át lehet tenni a nappaliba asztaldísznek vagy egyszerűen csak kedvcsinálónak szürke időben. Az eredményről jövő ilyenkor beszámolok.

Jut eszembe, az is megoldás lehet(ne), hogy az ember már kinyílt virágokban bővelkedő növényt vásárol. De ilyet nem nagyon látni. Az általános nézet az, hogy bimbós növényt veszünk, mert a kinyílt virágok már nem tartanak soká. Úgyhogy a virágüzletek is eszerint dolgoznak. Csak azt nem mondják el a vevőnek (kíváncsi voltam rá – nekem se mondták el!), hogy eszébe ne jusson betenni a 20-21 fokos szobába, ha látni akarja kinyílva a virágokat.


2012 november:

A tervem bevált – részben. A növény még október folyamán rengeteg bimbót hozott, amelyeknek a nagy része ki is nyílt:


Viszont azok a bimbók, amelyek ekkor még kicsik voltak, a késôbbiekben már nem fejlődtek tovább. Annak ellenére, hogy még mutatóba sem vittem be melegebb szobába, ezek a kis bimbók egytől egyig leestek. Ennek az oka talán az volt, hogy akkoriban már lényegesen lerövidültek a nappalok, éa azalatt a néhány óra alatt is túl kevés volt a fény a virágok kinyílásához.
De két hétig azért gyönyörködhettünk benne a reggeli kávé közepette.


3 megjegyzés:

Gabi írta...

Hopp ! Becsúszott egy hiba ! :-) "Emlékszem gyerekkoromból"... kezdetű sorban " lett az "egy" helyett :-) Egyébként arra a karácsonyi kaktuszra én is emlékszem, SŐT, nekem van is egy fényképem róla. Ha akarod, szívesen megkeresem - igaz, még nem a digitális fajta. Pont nem olyan régen került a kezembe - tényleg gyönyörű volt !

Józsa Kata írta...

Akarom! És köszi!

Józsa Kata írta...

Hiba javítva, azt is köszi!