Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. január 23., hétfő

Magvas téma – folytatás


Igaza van minden kedves olvasómnak, akinek az a véleménye, hogy ha mondok Á-t, mondjak B-t is. Örülök, hogy van, akiben ez felmerült. Így hát folytatom a magvas témát. 


Aki nem jártas még a magcserékben, az talán nem tudja, hogy ilyenkor év elején jönnek-mennek a buborékos borítékok a nagyvilágban, magokkal tele. A magánszemélyek egymás között persze az év folyamán bármikor csereberélnek, és legjobb mindig a frissen szedett és küldött mag, de a botanikus kertek és növénybarát egyesületek leginkább januárban, de mindenképpen az év elején küldik egymásnak a magokat. Gondolom, azért alakulhatott ki ez ilyenformán, mert az ősz folyamán begyűjtik a magokat, némelyik későn érő, ezért ez el is húzódhat, aztán mire megtisztítják, rendezik és elkészül a katalógus is, addigra november-decembert írunk. A katalógusok most már az internet segítségével (is) eljutnak a partnerekhez, és sok helyen a megrendelés is a világhálón át megy. A magküldés egyelőre nem.


Az egyesületeknél a magkészlet természetesen a tagok által beadott magokból gyűlik össze. Az SRGC-nél az a szabály, hogy azok a tagok, akik nem küldenek magot, a listából, amely manapság már kb. 5000 féle faj magját tartalmazza, 16 félét választhatnak. Aki küld magot, annak 25 féle jár. Ezen kívül lehet pénzért is rendelni, akinek ez nem elég. A 16 vagy 25 félén kívül kell még írni egy pót listát is, azért, hogy ha valamelyik esetleg már elfogyott, mire az én rendelésem sorra kerül, akkor abból pótolják egy másik fajjal. 

Hát íme az idei rendelésem eredménye, az előző bejegyzésben említett három vetési mód szerint csoportosítva.
(A fenti képek csak a hangulatot szolgálják, nem a most rendelt magok közül valók.)

1/ 
20 fokon kell elvetni, mert nincs szükségük hideghatásra, és elvileg néhány héten belül csíráznak:

  • 1049 Cortusa matthioli – Campanula raineri helyett
  • 1332 Dianthus microlepis degenii
  • 1333 Dianthus microlepis musalae
  • 2549 Linaria alpina
  • 4025 Townsendia rothrockii

2/
Meleg, hideg, majd ismét meleg időszak kell a csírázáshoz, nedves közegben:
  • 1870 Gentiana septemfida lagodechiana
  • 1872 Gentiana sino-ornata
  • 3712 Saxifraga federici-augusti grisebachii
  • 3713 Saxifraga federici-augusti grisebachii Wisley
  • 3721 Saxifraga marginata
  • 3740 Saxifraga stribrnyi

3/ 
Most kell elvetni kint, mert hideghatásra van szükségük a tavaszi csírázáshoz:
  • 267 Androsace ciliata
  • 1322 Dianthus glacialis
  • 1326 Dianthus haematocalyx – Petrocallis pyrenaica helyett
  • 1528 Edraianthus owerinianus
  • 1529 Edraianthus pumilio

Mivel egyre kevesebb a helyem, nem akarok több cserepet rakosgatni (ezért is határoztam el már többször, hogy leállok egy időre a magvetéssel), a fenti módszereket idén így alkalmazom:

1/ – Egyelőre nincs teendő, majd ha 20 fok lesz, vagy legalábbis több fény és hosszabb nappalok.

2/ – Kis, zipzárolható zacskókba egy teáskanálnyi vermikulit, abba a mag, összekeverve, majd egy spriccelővel, amely gombaölőszerrel (Previcur) fűszerezett felfőzött vizet tartalmaz, belespriccelve 3-4-szer. Ettől kellőképpen nedves lesz, majd a zacskó lezárva majdnem légmentesen (egy kis rés azért marad). Ezt a 20°C-os szobában tartom 2 hétig, aztán vagy az erkélyre, vagy a hűtőbe teszem további 4 hétre. A hűtő talán jobb, mert ott biztosítva van az állandó 5°C. Ez nem biztos, hogy elég. Lehet, hogy van, amelyiknek -1 kéne, de azt sajnos nem tudok. A mélyhűtőben -18 van, oda nem teszem. Ha megjön a tél februárban, akkor kiteszem az erkélyre egy dobozba. 4 hét után a zacskók tartalmát mindenestől elszórom oda, ahol az illető növényt szeretném majd a későbbiekben látni, kőzúzalékkal takarom, és várok türelmesen. Nem lesz sok apró cserép, sem magonc tűzdelés. Ha túl sűrűn csíráznának (hangos nevetés), akkor majd ritkítom.

3/ – A magok ugyanúgy zacskókba kerültek a hétvégén, mint az előző adag, de kint vannak az erkélyen. Ott várják meg, hogy kissé kitavaszodjon. Igaz, már most kezd, de ez még csak amolyan januári játék. Ha "rendes" koratavasz lesz, és ha eldöntöttem, hogy melyiket hová szeretném, akkor helybe vetem őket.


És végül: bár a kacsacombhoz nem fogható, azért a pulyka se lenne rossz, csak ha rágós egy kicsit. És azért rágós, mert abból a bizonyos pót listából nem az én fontossági sorrendem szerint veszik a magokat, hanem ABC sorrend szerint. 
De azért nem vagyok elkeseredve.

A Csapody Vera Növénybarát Kör sok botanikus kerttel folytat magcserét, ilyenkor egyre-másra érkeznek a katalógusok, és a tagtársunk, aki ezzel foglalkozik összegyűjti a megrendeléseinket, majd elküldi. A Csapody kör katalógusa az idén állítólag rendkívül gazdag lett. Tervezzük, hogy úgynevezett on-line tagságot is lehetővé teszünk, olyanoknak, akik az összejövetelekre nem tudnak eljönni, de szeretnének mondjuk a magcserében, vagy a közös levelezésben részt venni.


1 megjegyzés:

Nyözö írta...

Érdekes volt ez a lírás, sosem gondoltam volna, hogy ennyire szervezetten megy ez a klubtagközi cserebere. :) Érdekes volt betekinteni a közéletbe.

A hőmérséklettel azt hiszem szerencséd lesz, mert már nyakunkon a hidegfront. A következő két hétre erős hajnali fagyokat, akár -8-at is mondanak...

Felénk hótakaróval együtt lenne jó, mert már sokminden rügyezni kezdett, és ha most keményre fagy a hétvégén leesett, és már el is olvadt 7-8cmnyi hótól erősen átázott föld, az sem lenne az igazi... :(