Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. május 7., hétfő

Alagútban



Egyik vágyam az Androsace ciliata, a Pireneusok gyönyörű rózsaszín virágú, párnás gombafűje. Egyszer már kaptam egy egész szép nagy levélrózsás növényt, de a nyaralásunk alatti idegen gazdát nem élte túl (nem bántásból mondom, nem is emlékszem már, hogy ki volt akkor az öntöző). Az is lehet persze, hogy az átültetést nem élte túl, csak addig húzta, amíg a felhalmozott tápanyag tartott.

Tavaly tavaszi magvetésből idén kicsírázott néhány növény. Ezeket a minap beültettem egy "hasadékba". Olyan vékonyka kis gyökérkék táplálták a növényeket mostanáig, hogy egészen megszeppentem. Ezért gondoltam, ezzel az alagúttal próbálok segíteni nekik, hogy elinduljanak a nagy Életbe. Két oldalról szellőzik, de azért a túlzott párologtatást talán megakadályozza. Napsütésben pedig árnyékol is egy kicsit. Gondolom, nem véletlen, hogy a rashell háló is zöld színű, bár őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a növényeknek miért ez a legjobb árnyékoló szín. Persze az is lehet, hogy egyszerűen esztétikai okokból zöld, ha már kertészeknek van.
Talán nem kell mondani, hogy egy ún. pet palack újrahasznosítáa történt. Esztétikai minősítése "borzalmas", de remélem, hogy segít, és akkor néhány hétig szívesen elviselem ezt a látványt. A pára nem a növényekből jött, hanem spriccelésből.

ANDROSACE CILIATA MAGONC AZ ALAGÚTBAN


9 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Hajaj! Jó l. enne többet tudni a virágokról.
Megvettem szombaton Beretváséknál a szépségeket, s most izgulok mit, hogyan hová?!

Kósa Márta írta...

Télen mi lesz a tálba ültetett virágokkal?

Józsa Kata írta...

Hát, kik azok a szépségek? Ha tudok (és ha megtudom a nevüket) szívesen segítek.

Télen is kint maradnak, csak azt kell megoldani, hogy eső ne érje. Ha egy kis havat ráfúj a szél, az nem baj.

Nyözö írta...

Kedves Kata!
Az alagutat csak a páramegőrzés miatt tettétek a parányok fölé? Ötletes megoldás.
Egyébként nagyon szép, természetes hatású ez a hasadék!

Jó egészséget a kis növényeknek -- és persze Nektek is! :)

Kósa Márta írta...

Leképeztem őket kedves Kata!
Most felteszem a Partfalra.
Hátha sikerrel járunk!

Köszi előre is.

Józsa Kata írta...

Kedves Nyőző,
ajjaj, hát ennyire zavaros voltam, vagy nem volt időd elolvasni? Merthogy mondom, a páramegőrzés ÉS az árnyékolás volt a célja. Mivel zöld, ráadásul jó is talán, mert a növények a zöld fényt jól hasznosítják a fotoszintézisben.

Nyözö írta...

Kedves Kata!
Nem, nem voltál zavaros dehogyis. Ezen az árnyékolás dolgon gondolkozom magamban. Csak már késő volt és nem fejtettem ki a kérdésem mögötti hátteret, elnézést kérek ezért!

Kérdés a napfény melyik részére finnyás ez a növényke? Értem, hogy a fotoszintézishez jó a zöld áteresztése, de kérdés nem-e azért árnyékkedvelő pár növény, mert a jóból is megárt a sok, vagyis zöldben is árnyékolni kellene?

Vagy csak a fény bizonyos komponensei zavarják az életét úgymint pl. az infravörös (hősugárzás, azaz nem szereti a sugárzó meleget) vagy mondjuk az UV tartomány nagy energiájú fotonjaitól kell kímélni?

Az ilyen palack sokszor infrában csapdaként működik. Ugyan nyitott az oldala, de az így felgyűlt meleg vajon kimegy-e eléggé ott, vagy kicsit melegházat játszik elnyelődve a kövekben, sötét földben stb.? Cél volt-e ez vagy sem?

Ugyan csökkenti a beeső napsugárzást a látható fényben, de a nem látható részein a spektrumnak akár átlátszó is lehet.

Józsa Kata írta...

Hűha, ez nagyon tudományos, én ennél egyszerűbben gondolkodtam, mert úgyse tudnék itthon ilyen fizikai részleteket vizsgálni.

Mindössze arról van szó, hogy az ilyen kis magoncokat átültetés után érdemes árnyékolni, függetlenül attól, hogy árnyéktűrők vagy nem. Az átültetés egy sokkhatás, amelynek eredményeként felgyorsul a légzés és a párologtatás is, ezáltal több vizet veszítenek, mint amennyit a kevés (és esetleg némileg sérült) gyökérzetük pótolni tud. Tehát igen, valójában a meleg ellen kell árnyékolni, nem annyira a fény ellen. És kissé párásabbá tenni a környezetet a növény körül. Van, aki átültetés után fóliával takarja.
Ez a növény nem árnyéktűrő, sőt, igen fényigényes, ezért nem akartam kifejezett árnyékot fölé, mert akkor két hét alatt csúnyán megnyúlik. De hogy mégse érje teljes mértékben a déli nap, ezért gondoltam a zöld palackra. Lehet, hogy áttetsző fehér lett volna az igazi, de az most nincs kéznél.
Bevált szokás egyébként, hogy az alpesi házakat (üvegházakat) nyárra lefestik valamilyen fehér festékkel, amelyet ősszel le lehet mosni. Így nyáron nem melegszik fel annyira belül, télen viszont több fény jut be.
Őszintén szólva nem tudom, hogy mi a helyzet ezzel a műanyaggal, ami az üvegházhatást illeti. Bármily hihetetlen, bedugom a kezem az alagútba, amikor rásüt a nap, és érzem, hogy alatta hűvösebb van. Vagy csak képzelődnék? Mindenesetre a növények nem kókadnak, még a déli napsütésben sem, ami jó jel. Azóta egy másik magoncnál is alkalmazok ilyen zöld palackot. Ha beválik, szabadalmat kérek rá :)

Nyözö írta...

Tény, hogy a tapasztalati alapú tudás ilyen esetekben az igazán értékes, és nem igényel komoly fizikai labort. :) Örülök neki, hogy a magoncok jól érzik magukat alatta, tehát a dolog végülis bevállt. :)

Sok sikert a szabadalmi eljáráshoz! :)