Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. május 4., péntek

Aktuális virágzók

LÁTVÁNY MA A SZOBÁBÓL
CORTUSA MATTHIOLI ALBA ÉS LEWISIA COTYLEDON


Szó ami szó, ezt a Saxifragat (jobboldalt) néhány évvel ezelőtt az Alpokban kiástam a tíz körmömmel és hazahoztam. Azóta szépen növöget és idén különösen sok virágot hozott.

SAXIFRAGA CRUSTATA
A fenti kép csal, mert nem minden virág az övé. Mögötte a Saxifraga cochlearis minor ugyanolyan virágzatokat fejleszt, hiszen nagyon közeli rokonok. Nem azért, mert mindkettő Saxifraga (ami nagyon sokféle lehet a több mint 300 fajával), hanem mert ezen belül mindkettő az ezüstlevelű (Ligulatae) szekcióba tartozik.

SAXIFRAGA COCHLEARIS MINOR
Itt látszik közelről, hogy erre a szekcióra jellemző (többek között) a leveleken a fehér mészkiválás:

A SAXIFRAGA CRUSTATA LEVÉLZETE KÖZELRŐL
A témáról (Ligulatae szekció, "ezüst kőtörőfüvek") írtam már bővebben egy régebbi bejegyzésben, ha esetleg valakit érdekel.


Virágzik a henye boroszlán is (nem csak nálunk, hanem a budai Farkas-hegyen is), kissé kesze-kuszán, és most valahogy az illata sem túl intenzív.

DAPHNE CNEORUM


A hátsó rész most árnyékba borult, változékony időnk van, de esőre hiába várunk.

LEWISIA COTYLEDON HIBRIDEK, ÉS A GYOPÁR (LEONTOPODIUM NIVALE) IS KÉSZÜLŐDIK


És végül az új boldogságom, majd mesélek róla, ha több virág is nyílik:

RHODOHYPOXIS 'DUSKY' (VAGY 'DUSKY ROSE'?)

3 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Holnap én is tobzódni fogok, nyílt napon a Beretvás kertészetben!
Ott mindig találok kedvemre való virágokat.
Van még mit csinosítani kertünkben.

Kósa Márta írta...

Lefotózom ma és felteszem a Partfalra, gondolom Te így könnyedén azonosítod őket.
Előre is köszönöm!

Nyözö írta...

Húha, ez a rózsaszín virág gyönyörűséges! :) Éppen olyan színe van mint a kis ezerjófüveknek amelyekből tavaly olyan sokat találtam otthon. Remélem idén is lesz, bár messze virágtalanabb az erdő mint az elmúlt években bármikor.... :(

Tetszenek ezek a kőtörőfüvek is, annyira sokfélék, és vidámak. Van ami már elvirágzott és van ami még mindig gyönyörködtet, meg olyan is ami úgy látom még nem is virágzott. Igazából itt nálad kedveltem meg ezeket a virágokat, meg ezt a sziklakert-világot, így köszönet az írásaidért. :)