Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!
Ha kérdése van, fölteheti, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, és kérem, hogy Ön is erőltesse meg magát egy köszönöm erejéig. Nem esik jól, ha azt sem tudom, megkapta-e a válaszomat.
Jó szórakozást kívánok, látogasson el ide máskor is!
Kata

JÓ TUDNI: a szövegben a bordó színű részek linkek! Más oldalakhoz, képekhez, stb. vezetnek.

2012. május 2., szerda

Nyár a tavaszban

5 nap szabályszerű kánikula köszöntött ránk a múlt hét végén. Azt hiszem, én ilyen meleget május elsején eddig még nem éltem, pedig már nekem is van jónéhány X-em. A rádióban 32°-ot jósoltak reggelente, de nálunk árnyékban, késő délután volt annyi. Talán holnaptól enyhül kissé. 

Virágzik a Dodecatheon, két héttel korábban, mint tavaly. Csupán emlékeztetőül egy tavalyelőtti képet teszek fel róla, mert pillanatnyilag nem igazán fotogén. Úgy tűnik, nagyon melege van, igen kókadtak a szirmai.

DODECATHEON HIBRID
Idén valahogy a virágok sápadtabbak is, és a tavalyi 5 virágzati szár helyett most csak kettőt hozott. Az az érzésem, hogy igen besűrűsödött már, tőosztani kéne.

A magról nevelt titokzatos, kelkáposztához hasonló növény hófehér bimbói kinyíltak, és kiderült, hogy nincs benne semmi hiba, valóban az lett a magból, amit vártam:

DIONYSIA INVOLUCRATA, SZIKLAI PÁRNÁSKANKALIN (az előtérben)
Sajnos a fényviszonyok és a meleg miatt a virágszárak szokás szerint megnyúltak, és így kissé szétesik az egész. A növény Közép-Ázsia hegyeiben honos, és eléggé különbözik a többi Dionysia fajtól annyiban, hogy levelei sokkal nagyobbak, a párnája nem annyira tömött, félgömbös, hanem inkább szőnyegszerű. És talán abban is, hogy nem annyira kényes a leveleit ért csapadékra. Igaz, nálunk nem is kap esőszerű öntözést, de eddig úgy tűnik, elégedett az életkörülményeivel (ezt csak úgy halkan mondom).
A már teljesen kinyílt virág pártájának közepén van egy sötétebb bíbor kör, ami a fiatalabb, éppen nyíló virágokon még nincs:

DIONYSIA INVOLUCRATA (SZIKLAI PÁRNÁSKANKALIN)
Most látom, hogy a mai virágok egytől-egyig a kankalinfélék családjába tartozó kuzinok. Ezen a fenti képen a háttérben az Androsace cylindrica (gombafű) fehér virágai látszanak – szintén a kankalinfélék családjából, és bármily furcsa, a Dodecatheon is oda tartozik.

Nincsenek megjegyzések: