Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2012. május 2., szerda

Nyár a tavaszban

5 nap szabályszerű kánikula köszöntött ránk a múlt hét végén. Azt hiszem, én ilyen meleget május elsején eddig még nem éltem, pedig már nekem is van jónéhány X-em. A rádióban 32°-ot jósoltak reggelente, de nálunk árnyékban, késő délután volt annyi. Talán holnaptól enyhül kissé. 

Virágzik a Dodecatheon, két héttel korábban, mint tavaly. Csupán emlékeztetőül egy tavalyelőtti képet teszek fel róla, mert pillanatnyilag nem igazán fotogén. Úgy tűnik, nagyon melege van, igen kókadtak a szirmai.

DODECATHEON HIBRID
Idén valahogy a virágok sápadtabbak is, és a tavalyi 5 virágzati szár helyett most csak kettőt hozott. Az az érzésem, hogy igen besűrűsödött már, tőosztani kéne.

A magról nevelt titokzatos, kelkáposztához hasonló növény hófehér bimbói kinyíltak, és kiderült, hogy nincs benne semmi hiba, valóban az lett a magból, amit vártam:

DIONYSIA INVOLUCRATA, SZIKLAI PÁRNÁSKANKALIN (az előtérben)
Sajnos a fényviszonyok és a meleg miatt a virágszárak szokás szerint megnyúltak, és így kissé szétesik az egész. A növény Közép-Ázsia hegyeiben honos, és eléggé különbözik a többi Dionysia fajtól annyiban, hogy levelei sokkal nagyobbak, a párnája nem annyira tömött, félgömbös, hanem inkább szőnyegszerű. És talán abban is, hogy nem annyira kényes a leveleit ért csapadékra. Igaz, nálunk nem is kap esőszerű öntözést, de eddig úgy tűnik, elégedett az életkörülményeivel (ezt csak úgy halkan mondom).
A már teljesen kinyílt virág pártájának közepén van egy sötétebb bíbor kör, ami a fiatalabb, éppen nyíló virágokon még nincs:

DIONYSIA INVOLUCRATA (SZIKLAI PÁRNÁSKANKALIN)
Most látom, hogy a mai virágok egytől-egyig a kankalinfélék családjába tartozó kuzinok. Ezen a fenti képen a háttérben az Androsace cylindrica (gombafű) fehér virágai látszanak – szintén a kankalinfélék családjából, és bármily furcsa, a Dodecatheon is oda tartozik.

Nincsenek megjegyzések: